SoftwareTipsandTricks Forum

Go Back   SoftwareTipsandTricks Forum > Software > Drivers
User Name
Password


sound drivers Intel(R) 82801BA/BAM AC'97 Audio Controller

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 253 votes, 3.19 average. Display Modes

  #46  
Old 08-09-2006, 05:29 PM
bookworm's Avatar
bookworm Offline
Sound Queen
 
Join Date: Sep 2002
Location: Lancashire England
Posts: 15,183
Quote:
Originally Posted by Gzpimpin
so am i getting a driver or a new controller?

It's the audio driver, that should work with that audio controller, it's confusing I know, but the chipset for the audio can have a different name.

cheers
__________________
Hope this helps

Barbara MCP

Friends are
Gods apology
for relations.


It's not what you know, it's who you know ( especially the members of the Software Tips&Tricks Forum )
Reply With Quote

  #47  
Old 08-09-2006, 06:24 PM
Gzpimpin Offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: pimpville
Posts: 34
aight ill post update soon as i get home. thanks again
Reply With Quote

  #48  
Old 08-09-2006, 08:19 PM
Riggormortis Offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 3
Hey Barbara,
I'm using the sound blaster 1's, the on-boards I have disabled thru the BIOS.
Reply With Quote

  #49  
Old 08-09-2006, 11:25 PM
Gzpimpin Offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: pimpville
Posts: 34
alright the fat lady has sung. Barbara, the soundmax didnt work either it went through the whole process, restarted and this time it says soundmax audio with the yellow!. i dont know what else to do. i think we've tried just about every solution. i get my hopes up and it still gives me this m#@^a f$@&*n code 10........excuse my anger for a minute. do you think this one can be solved???? either way, you are a great person and i dont know how to thank you enough. I do know who to talk to whenever im having a problem though...lol. ill wait to hear from you.
Reply With Quote

  #50  
Old 08-11-2006, 09:26 PM
vaneurba Offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 2
Exclamation I have no Audio multimedia driver!!! Help meee!!

I have no idea what to do, i have no Audio multimedia driver, and theres no sound coming out of my speakers, in fact theres an error message when i try to reproduce music.Please help me. My computer specs are:

Operating System
Windows XP Professional Service Pack 2 (build 2600)

System Model
VIA Technologies, Inc. P4M266-8233
Enclosure Type: Desktop

Processor
2,27 gigahertz Intel Pentium 4
8 kilobyte primary memory cache
512 kilobyte secondary memory cache

Drives
40,01 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
16,77 Gigabytes Hard Drive Free Space

HL-DT-ST CD-RW GCE-8526B [CD-ROM drive]
Unidad de disquete [Floppy drive]

WDC WD400BB-00HEA0 [Hard drive] (40,02 GB) -- drive 0, s/n WD-WMAJ51842964, rev 13.03G13, SMART Status: Healthy

Main Circuit Board
Board: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD P4M266-8233
Bus Clock: 133 megahertz
BIOS: Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 09/16/2004

Memory Modules
480 Megabytes Installed Memory

Slot 'A0' has 256 MB
Slot 'A1' has 256 MB
Slot 'A2' is Empty

Local Drive Volumes
c: (NTFS on drive 0) 40,01 GB 16,77 GB free

Network Drives
None detected

Controllers
Controlador estándar de disquetes [Controller]
Canal IDE principal [Controller]
Canal IDE secundario [Controller]
Controladora IDE principal de bus VIA [Controller]

Display
S3 Graphics ProSavageDDR [Display adapter]
AOC LM540 [Monitor] (14,9"vis, s/n 0404AJA170373, Octubre 2004)

Bus Adapters
Controlador de host mejorado USB VIA
Controlador de host universal USB VIA Rev 5 o posterior (3x)

Other Devices
ZoomCam M1598 Rev M2.01 #3
Teclado estándar de 101/102 teclas o Microsoft Natural PS/2 Keyboard
Mouse compatible PS/2
Concentrador raíz USB (4x)
Dispositivo compuesto USB

Thanks so much!!!
Vanessa
Reply With Quote

  #51  
Old 08-11-2006, 09:31 PM
vaneurba Offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 2
Exclamation I have no Audio multimedia driver!!! Help meee!!

I have no idea what to do, i have no Audio multimedia driver, and theres no sound coming out of my speakers, in fact theres an error message when i try to reproduce music.Please help me. My computer specs are:

Operating System
Windows XP Professional Service Pack 2 (build 2600)

System Model
VIA Technologies, Inc. P4M266-8233
Enclosure Type: Desktop

Processor
2,27 gigahertz Intel Pentium 4
8 kilobyte primary memory cache
512 kilobyte secondary memory cache

Drives
40,01 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
16,77 Gigabytes Hard Drive Free Space

HL-DT-ST CD-RW GCE-8526B [CD-ROM drive]
Unidad de disquete [Floppy drive]

WDC WD400BB-00HEA0 [Hard drive] (40,02 GB) -- drive 0, s/n WD-WMAJ51842964, rev 13.03G13, SMART Status: Healthy

Main Circuit Board
Board: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD P4M266-8233
Bus Clock: 133 megahertz
BIOS: Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 09/16/2004

Memory Modules
480 Megabytes Installed Memory

Slot 'A0' has 256 MB
Slot 'A1' has 256 MB
Slot 'A2' is Empty

Local Drive Volumes
c: (NTFS on drive 0) 40,01 GB 16,77 GB free

Network Drives
None detected

Controllers
Controlador estándar de disquetes [Controller]
Canal IDE principal [Controller]
Canal IDE secundario [Controller]
Controladora IDE principal de bus VIA [Controller]

Display
S3 Graphics ProSavageDDR [Display adapter]
AOC LM540 [Monitor] (14,9"vis, s/n 0404AJA170373, Octubre 2004)

Bus Adapters
Controlador de host mejorado USB VIA
Controlador de host universal USB VIA Rev 5 o posterior (3x)

Other Devices
ZoomCam M1598 Rev M2.01 #3
Teclado estándar de 101/102 teclas o Microsoft Natural PS/2 Keyboard
Mouse compatible PS/2
Concentrador raíz USB (4x)
Dispositivo compuesto USB

Thanks so much!!!
Vanessa
Reply With Quote

  #52  
Old 08-12-2006, 01:00 AM
u4b Offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 2
i have no multimedia audio controller after reformatting. here is my belarc profile. i have been looking for a solution for so long and hopefully this will be it.

Operating System
Windows XP Professional Service Pack 2 (build 2600)

System Model
HP Pavilion 05 P9859A-ABA 533W 3001211RE101ECHO
System Serial Number: MX24254156 NA800
Enclosure Type: Mini-Tower

Processor
2.00 gigahertz Intel Celeron
8 kilobyte primary memory cache
128 kilobyte secondary memory cache

Main Circuit Board
Board: ASUSTeK Computer INC. P4G533LA REV 1.xx
Bus Clock: 100 megahertz
BIOS: Award Software, Inc. 3.02 08/27/2002

Controllers
Standard floppy disk controller
Intel(R) 82801DB Ultra ATA Storage Controller - 24CB
Primary IDE Channel [Controller]
Secondary IDE Channel [Controller]

Display
Intel(R) 82845G/GL/GE/PE/GV Graphics Controller [Display adapter]
HP v70s [Monitor] (15.7"vis, s/n THTFD67463, July 2002)

Bus Adapters
Intel(R) 82801DB/DBM USB Universal Host Controller - 24C2
Intel(R) 82801DB/DBM USB Universal Host Controller - 24C4
Intel(R) 82801DB/DBM USB Universal Host Controller - 24C7
Intel(R) 82801DB/DBM USB2 Enhanced Host Controller - 24CD

Multimedia
None detected

hopefully thats enough information, i'm sure. thanks.

Last edited by u4b : 08-12-2006 at 10:44 AM.
Reply With Quote

  #53  
Old 08-12-2006, 08:40 PM
bookworm's Avatar
bookworm Offline
Sound Queen
 
Join Date: Sep 2002
Location: Lancashire England
Posts: 15,183
Quote:
Originally Posted by vaneurba
I have no idea what to do, i have no Audio multimedia driver, and theres no sound coming out of my speakers, in fact theres an error message when i try to reproduce music.Please help me. My computer specs are:

Operating System
Windows XP Professional Service Pack 2 (build 2600)

System Model
VIA Technologies, Inc. P4M266-8233
Enclosure Type: Desktop

Processor
2,27 gigahertz Intel Pentium 4
8 kilobyte primary memory cache
512 kilobyte secondary memory cache

Drives
40,01 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
16,77 Gigabytes Hard Drive Free Space

HL-DT-ST CD-RW GCE-8526B [CD-ROM drive]
Unidad de disquete [Floppy drive]

WDC WD400BB-00HEA0 [Hard drive] (40,02 GB) -- drive 0, s/n WD-WMAJ51842964, rev 13.03G13, SMART Status: Healthy

Main Circuit Board
Board: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD P4M266-8233
Bus Clock: 133 megahertz
BIOS: Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 09/16/2004

Memory Modules
480 Megabytes Installed Memory

Slot 'A0' has 256 MB
Slot 'A1' has 256 MB
Slot 'A2' is Empty

Local Drive Volumes
c: (NTFS on drive 0) 40,01 GB 16,77 GB free

Network Drives
None detected

Controllers
Controlador estándar de disquetes [Controller]
Canal IDE principal [Controller]
Canal IDE secundario [Controller]
Controladora IDE principal de bus VIA [Controller]

Display
S3 Graphics ProSavageDDR [Display adapter]
AOC LM540 [Monitor] (14,9"vis, s/n 0404AJA170373, Octubre 2004)

Bus Adapters
Controlador de host mejorado USB VIA
Controlador de host universal USB VIA Rev 5 o posterior (3x)

Other Devices
ZoomCam M1598 Rev M2.01 #3
Teclado estándar de 101/102 teclas o Microsoft Natural PS/2 Keyboard
Mouse compatible PS/2
Concentrador raíz USB (4x)
Dispositivo compuesto USB

Thanks so much!!!
Vanessa

Set a System restore Point before installing driver just in case

Then go here to MSI http://www.msi.com.tw/program/suppor...UID=644&kind=1

your audio driver is listed as Via Smart 5.1CH Sound drivers.


hope this helps
__________________
Hope this helps

Barbara MCP

Friends are
Gods apology
for relations.


It's not what you know, it's who you know ( especially the members of the Software Tips&Tricks Forum )
Reply With Quote

  #54  
Old 08-16-2006, 10:13 AM
Gzpimpin Offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: pimpville
Posts: 34
hey barbara, since none of the things we tried worked do you think i should just buy a sound card.
Reply With Quote

  #55  
Old 08-16-2006, 01:29 PM
for real Offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 4
HI Please help me
the other day my volume icon dissapears and im left with no sound. i checked on my devices it came up with a yellow icon with a ! in the middle i try to update the hardware but it keeps saying AC97 WDM SIGMATEL DRIVER STAC97 SYS is missing?? I tired various websites to no avail i even paid some driver detective thinking they would download the right software and correct it no luck infact half way through downloading the laptop sitches itself off!
im very confused on how this has happened and need some help i tired sigmatel they dont want to know they said to me to contact sony i even tried that but was sick of holding on the phone! Now after trying various downloads there is a big yellow question mark on the audio controller bit and it says error dirvers not installed code 28. Help im confused and getting desperate!
i have a sony vaio PCGRT916Z PENTIUM 4
THANKS
Reply With Quote

  #56  
Old 08-16-2006, 05:32 PM
bookworm's Avatar
bookworm Offline
Sound Queen
 
Join Date: Sep 2002
Location: Lancashire England
Posts: 15,183
Quote:
Originally Posted by Gzpimpin
hey barbara, since none of the things we tried worked do you think i should just buy a sound card.

Now the driver is showing, can you check this out, to see if it is selected as default audio device,
Check Control Panel / Sound & Audio Devices / Properties / Audio Tab / Sound Playback click on down arrow and check that the correct audio device is selected; something like modem line 0 playback might have been substituted for the proper audio device. Information by Jim Pivonka

if it is, then try to install manually
Go to Device Manager – right click SoundMax – select Update – select No,not this time – Next> - select Install from a list or specific location (Advanced) – Next> - Don’t search, I will choose the driver to install – Next> - the driver you downloaded should be shown, select it then click – Next>

Don't forget the Restore Point

Hope this helps
__________________
Hope this helps

Barbara MCP

Friends are
Gods apology
for relations.


It's not what you know, it's who you know ( especially the members of the Software Tips&Tricks Forum )
Reply With Quote

  #57  
Old 08-16-2006, 05:38 PM
bookworm's Avatar
bookworm Offline
Sound Queen
 
Join Date: Sep 2002
Location: Lancashire England
Posts: 15,183
Quote:
Originally Posted by for real
HI Please help me
the other day my volume icon dissapears and im left with no sound. i checked on my devices it came up with a yellow icon with a ! in the middle i try to update the hardware but it keeps saying AC97 WDM SIGMATEL DRIVER STAC97 SYS is missing?? I tired various websites to no avail i even paid some driver detective thinking they would download the right software and correct it no luck infact half way through downloading the laptop sitches itself off!
im very confused on how this has happened and need some help i tired sigmatel they dont want to know they said to me to contact sony i even tried that but was sick of holding on the phone! Now after trying various downloads there is a big yellow question mark on the audio controller bit and it says error dirvers not installed code 28. Help im confused and getting desperate!
i have a sony vaio PCGRT916Z PENTIUM 4
THANKS

Viao don't recognise that, look under the laptop for something like this, see link http://www.vaio-link.com/downloads/r...p=preinstalled

cheers
__________________
Hope this helps

Barbara MCP

Friends are
Gods apology
for relations.


It's not what you know, it's who you know ( especially the members of the Software Tips&Tricks Forum )
Reply With Quote

  #58  
Old 08-16-2006, 05:48 PM
for real Offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 4
Angry sony vaio sound problem

Hi Barbara i just checked nothing seems to be responding there isnt anything by the name of soundmax on there at this moment in time the multimedia audio controller has got a question mark and a exclamation mark i tried to reinstall driver it says there is no driver!!!!! i went in to the properties and there is no audio tab.

sorry advise please
Reply With Quote

  #59  
Old 08-16-2006, 05:58 PM
bookworm's Avatar
bookworm Offline
Sound Queen
 
Join Date: Sep 2002
Location: Lancashire England
Posts: 15,183
Quote:
Originally Posted by for real
Hi Barbara i just checked nothing seems to be responding there isnt anything by the name of soundmax on there at this moment in time the multimedia audio controller has got a question mark and a exclamation mark i tried to reinstall driver it says there is no driver!!!!! i went in to the properties and there is no audio tab.

sorry advise please

Look under the laptop, there should be a Serial Number and a Product Number as shown in the link to Viao, if you don't know get Belarc and post the report, but not the Software License section, need this information to search Sony site http://www.belarc.com/free_download.html

Untill I know this I don't know which driver you need.

Hope this helps
__________________
Hope this helps

Barbara MCP

Friends are
Gods apology
for relations.


It's not what you know, it's who you know ( especially the members of the Software Tips&Tricks Forum )
Reply With Quote

  #60  
Old 08-16-2006, 07:01 PM
for real Offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 4
Unhappy sony vaio sound problem

Hi
heres the report
at this moment it come up with code 28 again on the multimedia audio controller and it seems to have moved to the other devices section. the sounds and audio devices section is all grey and there is no speaker icon either. I went on to the sony website dowloaded the sigmatel file as well
please help!!!!!
Thanks again

C:\Program Files\Belarc\Advisor\System\tmp\(Dilip).html
Reply With Quote
Reply




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No Sound.. Says No Audio Device, but drivers are there and enabled "working properly" Lilli985 Windows XP 176 07-16-2013 01:03 PM
no sound with onboard realtek ac'97 vgion Hardware Problems 121 04-26-2012 05:03 AM
Sound and Audio Devices Barbiro Windows XP 67 08-17-2011 10:29 PM
AC97 Sound Card problem - incorrect drivers??? foz79 Drivers 32 08-29-2009 11:48 AM
no sound with onboard realtek ac'97 vgion Windows 95/98/ME 3 11-05-2006 09:29 AM



All times are GMT -5. The time now is 11:46 AM.


Powered by vBulletin Version 3.5.2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 2.3.2 © 2005, Crawlability, Inc.